Wednesday, August 13, 2008

'Ενα Μεγάλο Ποστ για τον Μικρό Κάου Μπόυ

Γεια σας! Ολα ειναι ήσυχα εδω περα στο Κιλκίς και με εχει πιάσει μια ακατανικητη ορεξη για δουλειά, προς μεγάλη μου χαρα και ελπίδα. Ειναι οι τελευταιες μου ημέρες εδώ και όπου να 'ναι θα επιστρεψω Θεσσαλονίκη μαζι με ολα μου τα συμπράγκαλα που εχω κουβαλήσει.

Μου ειπε η Χριστίνα πριν απο μέρες να ανεβάσω κάποιο πόστ εάν βρω χρόνο. Χρονο για να σχεδιάσω κατι δε βρήκα, ωστόσο βρήκα επανεκδόσεις του Μικρου Κάου Μπόυ σε ενα ψιλικατζίδικο εδώ και χάρηκα. Και θελω να μοιραστώ τη χαρά μου τώρα μαζι σας -και μαζι με τα κορίτσια φυσικα, που ειμαι σιγουρη οτι δεν ειχαν Μικρο Καου Μπόυ στο Βέλγιο! Χα!



Τι ειναι ο Μικρός Κάου Μπόυ λοιπόν? Η αλήθεια είναι οτι πολλες λεπτομερειες δεν ξέρω ουτε εγώ να σας πω -επειδη ήμουν αγεννητη όταν κυκλοφορούσε. Πολυ νωρις ωστόσο ειχαν πεσει στα παιδικα μου χεράκια παλια τεύχη του μπαμπα, που καπως καταφεραν και διασώθηκαν απο τη φωτια στο βαρέλι της γιαγιας. (Γιατι πρεπει να ξερετε οτι ολοι αυτοι οι καδοι που βλεπετε γύρω σας, δεν υπηρχαν παλιοτερα σε ολα τα χωριά, και συγκεκριμενα στο Μυλοχώρι, οσα σκουπιδια δεν ετρωγαν οι κότες και τα αλλα ζώα, κατεληγαν αποκαϊδια σε ενα μαυρο βαρέλι...)



Στο θεμα μας τωρα. (Λυπάμαι αλλα εχω πολλη ορεξη για μπλα μπλα σήμερα...). Ο Μικρός Κάου Μπόυ που λετε, ήταν μια σειρα διηγημάτων γουέστερν (αλήθεια!) στα οποίο πρωταγωνιστες ήταν η "Θρυλική Τετράδα" και ειδικα ο Τζιμ Ανταμς (Δημητρης Αδαμοπουλος, παρακαλω) γιός Ελληνα μεταναστη στην Αμερική (του Τζορτζ Ανταμς αν θυμαμαι καλα..). Ο Τζιμ Ανταμς λοιπόν έγινε Σεριφης του Τεξας στα 18 του χρόνια γιατι ήταν πολυ γαματος στο πιστόλι, πολυ εξυπνος και με σουπερ ουαου ηθικες αρχές. Μαζι του οργωναν την Αγρια Δυση και οι τρεις βοηθοί του: Ο επίσης 18χρονος μεξικανος Πεπίτο Γκονζάλες, η 17χρονη Αμαζόνα, Ντιάνα Μόρισσον και το 12χρονο Ινδιανόπουλο, ο Τσιπιρίπο, που το ονομά του κάτι σήμαινε στη γλώσσα των Κομαντσι, αλλα αυτη τη στιγμη δε θυμαμαι.Τρομερή παρέα. Τα αλογα τους ήταν: του Τζιμ ο Κεραυνός, της Ντιάνας η Αστραπη, του Τσιπιριπο ο Νανος (που ήταν πονυ) κα του Πεπίτο ο Πελεγκρινο (που ήταν γάιδαρος...χμμμ...ναι πρεπει να σας πω πως ο Πεπίτο ήταν ο γελωτοποιός της παρέας, αν και εξίσου τρομερος στα εξασφαιρα. Να σας πω την αλήθεια δεν μπόρεσα να διαπιστώσω ποτέ αν η Ντιάνα τραβουσε πιστόλι πιο γρήγορα απο τον Πεπίτο...ο Τσιπιριπο δεν ειχε εξασφαιρο, αλλα ενα μικρο τοξο, ΟΚ?)

Δυστυχώς εχω μια πολυ αποσπασματική εικόνα σχετικα με την εκδοση του Μικρου Κάου Μπόυ. Καταρχήν δεν ειμαι σιγουρη εαν οι ιστορίες ειναι ελληνικές ή αν ειναι διασκευές απο ξενες ιστορίες γουέστερν. Επίσης, προφανώς μετα τον Μικρό Κάου Μπόυ, κυκλοφόρησαν κατι αλλα περιοδικα: ο Μικρός Αρχηγος, που απλα ήταν δυο τευχη Μικρου Καου Μπόυ μαζι, και ο Μικρός Σερίφης, που ειχε αλλο συγγραφεα, ελληνα και μαλιστα όχι και τόσο πετυχημενες ιστορίες κατα την ταπεινή μου γνώμη. Επίσης εμφανιστηκε ενας ακομα χαρακτήρας, η μικρη ινδιανα Παλόμα και το αλογάκι της, η Σπίθα. Σας εχω σκαναρει παντως εδω και την ταυτότητα του περιοδικου μπας και μπορειτε να με ενημερώσετε για κατι.... ψήνομαι!




Πρεπει να σημειώσω επίσης, οτι υπήρχαν πολλα εξτρα πραγματα στα περιοδικα αυτά. Επέιδη εχω τυχαια τευχη απο διαφορα έτη, θυμαμαι τη στήλη του Μπαρμπα-Σαμ που διαβαζε την αλληλογραφία και ελεγε και ανεκδοτα και στο τελος γελουσε χαχαχαχαχουουουοχεχχεχεχιχιχι, μαθήματα καράτε απο τον Τζιμ Ανταμς, που καποια στιγμη εμαθε ΚΑΙ καρατε (στα 18 του προφανως, γιατι πολλα χρονια την ειχε αυτην την ηλικία...), μια χαρακτηριστική γελοιογραφια στην αρχη -παντα με τον Πεπίτο, στήλη με διαφορες πληροφορίες για την Αγρια Δύση, μεχρι και πόστερ στην τελευταια σελιδα (με ελεεινους χρωματισμους, ξερετε...)



Και φυσικα υπήρχαν σελιδες κόμκς στο τελος. Ιστορίες που δημοσιεύονταν σε συνεχειες και που δυστυχώς ήταν τοσο ολιγοσέλιδες που δεν έχω συνολική εικονα για κανένα. Εκτος, απο αυτο που σας βάζω εδω: την Μόιρα, τη μικρή σκλαβα της Ρωμης. Συγκλονιστικο κομικ, με αιχμαλωτους γαλατες στη Ρώμη (η Μόιρα ήταν γαλατισσα πριγκίπισσα). Συγκλονιστικο κυρίως γιατι δεν ήξερα οτι οι γαλατες πιάνονταν αιχμάλωτοι, νόμιζα ότι ο Αστερίξ τους απελευθέρωνε παντα...


Λοιπόν το πόστ ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ, το ξερω... οποτε κάπου εδω θα σταματήσω να μιλάω και θα σας αφήσω με εικόνες απο την εικονογράφηση του περιοδικου, που ακόμα και τώρα βρίσκω πολυ καλή. (Και εχω παρατηρήσει 3-4 διαφορετικούς εικονογράφους...)





19 comments:

Sophia said...

Σχόλιο στον εαυτο μου: δε μεγαλώνουν ολες οι εικόνες. Απαράδεκτο. Πρεπει να βάλω firefox στο λαπτοπ...

Θα διορθώσω το πόστ αμεσως μολις μπορέσω, γιατι ειναι κρίμα να πιανουν χώρο οι εικονες και να μην μπορείτε να τις δειτε... :(

Anonymous said...

o tsipiripo zei!
http://tsipiripo.blogspot.com/

panta i8ela na ksekinisw mia mikri anazitisi kai na gnwrisw tous dimiourgous tou Mikrou Serifi...kai ti den 8a edina na dw ta prwtotypa erga aytwn twn eikonografisewn... an goustareis ksekiname ereyna!

anarwtiemai ean aformi gia to post itan i koubenta pou eixame ston kafe...:)

opws kai na exei poly endiaferon.

ta leme...

Anonymous said...

Αν αυτό το ποστ δεν συγκεντρώση ;)τουλάχιστον 50 σχόλια θα είναι αποτυχία.

Sophia said...

ουαου... well, ψήνομαι κι εγω για μια ερευνα πάνω στο θεμα, γιατι όχι? Θυμαμαι οτι ειχα πετυχει κιολας ενα θέμα καπου προσφατα, αλλα δε θυμαμαι πού (πόσο κλασικο..). Ας πουμε θα ήθελα πολυ να μαθω πόσες ιστοριες εχουν γραφτει, πόσοι και ποιοι τις εγραφαν και τις εικονογραφουσαν..

κατα τ'αλλα Ανωνυμε, σε ποιον καφε αναφερεσαι? Εισαι γνωστος μας δλδ? Σορυ αλλα το μυαλο μου εχει γινει πουρές αυτες τις μερες και δεν πολυλειτουργει..

@μιστερ τρασμαν, λυπηθειτε μας που ειναι καλοκαιρι και δεν εχει κινηση και γεμιστε τα σχολια αυτου του ποστ με χαριτωμενα χαικού! ^^

Cotsos said...

Να σας ξενερώσω και να σας πω ότι η έρευνα έχει ήδη γίνει... :P
Και έχω όλες τις απαντήσεις..
Ο μικρός Καου Μπόυ έβγαλε 1500 τεύχη!
Και τα κείμενα και η εικονογράφηση είναι από Έλληνες.
Είναι όλα στο βιβλίο
"Τα Χάρτινα Όνειρα των Παιδικών Μας Χρόνων" του Νίκου Ζωιόπουλου, Τεχνικές Εκδόσεις.

Σοφία θα στο φέρω όταν κατέβεις.

Anonymous said...

Χαϊκού:

Έτσι, πόντο-πόντο
κατεβαίνει μέσα
στην άβυσσο.

Anonymous said...

Χαϊκού:

Το Ιππικό φτάνει.
Όλα αλλάζουν. Ο κόσμος,
ανάποδα.

Anonymous said...

Χαϊκού:

Μπανγκ-Μπάνγκ,Μπόμπος,Στιμ,
Μίνι-Πίνγκο: Προτιμώ
κάποιον άλλο.

Anonymous said...

Και τέλος το καλύτερο:
(όπως βλέπεις,δεν χρειάστηκε να σκεφτώ τίποτα,οι σελίδες γράφουν, έστω και κατά λάθος, αριστουργήματα!)

Χαϊκού:

"Το γρηγορότερο
πιστόλι του Γουεστ είμαι γώ!"
Λέει, ο Ξένος.

Sophia said...

@Κωστη, το ήξερα ρε οτι καπου ειχα κατι διαβάσει! :Ρ
Μονο 1500? Με φαινονται λίγα! Θα ερθω απο βδομαδα και θα με τα δειξεις ΟΛΑ!

@τρασμαν, θενκ γιου βερι ματς! ^^ Αυτα ειναι! Αυθεντικα χαϊκου της Δυσης!...

Anonymous said...

Μα...γράφονταν από Έλληνες...
και..ανήκομεν..στην Ανατολήν...

Sophia said...

Αυθεντικα, ειπα... -_-

Cotsos said...

Έτσι, πόντο-πόντο
Όλα αλλάζουν
Μίνι-Πίνγκο
Λέει, ο Ξένος.

Και τα ποστ γράφουν κατά λάθος...

Anonymous said...

Νομιζω πως αν πλησιασεις αρκετα την οθονη μυριζει αλογο,μπαρουτι και ουισκι.

Intefix said...

Υπάρχει περίπτωση να βρούμε περιεχόμενο από κόμικ να διαβάσουμε;
Να θυμηθούμε λίγο τα νιάτα μας;

Anonymous said...

Έχω ένα κουτί γεμάτο από αυτά... πολύ πετυχημένα.

Τσιπιρίπο σήμαινε αν θυμάμαι καλά, Γρήγορο Ζαρκάδι...

Κώστας said...

Για μια "Ακαδημαική" προσέγγιση στον Μικρό Κάουμπου περάστε μια βόλτα από το
www.mycomics.gr

Anonymous said...

Στο mycomics.gr μπορείτε να βρείτε πράγματι πολλά πράγματα για τον Μικρό Κάου-μπόυ. Όμως περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να αναζητήσετε από το CLUB ΦΙΛΩΝ "ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ". Οι άνθρωποι έχουν πραγματικό πάθος με αυτά τα περιοδικά. Εκδίδουν ακόμη και magazine για τα μέλη τους...

Evangelos Arapis said...

Ειναι τουλαχιστον εγκληματικο πως απετρεψαν αυτες τις ιστοριες,ειδικα του Μεγα Μαρμαριδη,απο το να βγουν εξω απο τα συνορα της χωρας μας,ειναι τουλαχιστον εγκληματικο που δεν συνεχιστηκαν και δεν εξελιχθηκαν αυτες οι ιστοριες.Η Ελλαδα με πληγωσε ακομα μια φορα...